O scurta istorie a gentilor

O scurta istorie a gentilor

Geanta este deja un accesoriu nelipsit din viata noastra de zi cu zi, o purtam pentru un eveniment special, o purtam in calatorii, sau pur si simplu in micile noastre activitati zilnice. O alegem asa cum suntem noi: mai romantice, practice, usor avangardiste, sportive, casual, sau, de ce nu clasicul care nu ne lasa niciodata la greu. Ei bine, ce spuneti de un timp in care nu existau genti, sau cel putin cand aveau un scop foarte precis si folosite doar cand era musai nevoie de ele? Da, se poate!

Iata deci, o mica poveste despre cum a inceput aventura acestui accesoriu deja esential pentru noi, femeile, in cotidian. Inca din cele mai vechi timpuri, gentile au fost considerate articole practice atat de catre barbati, cat si de catre femei. Cum hainele nu aveau inca buzunare, acestea erau necesare pentru a tine banii si ale obiecte personale. Gentile si posetele au venit intotdeauna intr-o varietate de design-uri ce corespundeau mai multor scopuri. Aparitia buzunarelor in designul vestimentar catre sfarsitul secolului al 16-lea, a facut ca gentile sa dispara treptat din moda masculina. Asa ca incepand cu secolul al 17-lea, gentile au devenit un accesoriu exclusiv feminin.In secolul al 19-lea, ne intalnim cu romantismul: rochiile devin mai stramte, iar linia taliei este urcata putin mai sus. Probabil ca stiti deja din romanele lui Jane Austen sau filmele ecranizate ca Mandrie si prejudecata sau Sense and Sensibility. Astfel, pentru ca sub aceste rochii delicate nu exista un loc de ascuns micile genti cu obiecte pretioase, femeile au inceput sa poarte gentute mici, fabricate din diferite materiale la care se adagau broderii si accesorii dupa imaginatia celor ce le purtau, care de cele mai multe ori, erau si creatoarele lor.

De-a lungul secolului al 19-lea a avut loc asa-numita Revolutie Industriala, luand astfel nastere si noi metode si tehnici de fabricare. Au aparut inclusiv noi materiale folosite in fabricare gentilor si rezultand asfel noi modele si designuri. Un nou stil de genti a fost creat pentru calatorul modern, care se putea deplasa mult mai usor cu vaporul sau cu trenul. Un lucru foarte curios care probabil ca va va surprinde, este ca bajagul de mana pentru calatoriile cu trenul, este de fapt, precursorul gentilor mai mari de azi. Totul a pornit de la o idee frumoasa  in incercarea de a combina functionalitatea si designul: gentile calatorului practice pentru calatorie,dar care lasau in acelasi timp calatorului posibilitatea de a se opri si a cumpara ceva sau pur si simplu de a vizita.

Brandul a inceput sa devina, de asemenea, din ce in ce mai important pe parcursul dec. 20, aparand si marele case de design. Designeri renumiti la nivel mondial pentru modelele de genti unicate precum Hermès, Louis Vuitton, Gucci and Prada. In plus, dupa cum ati vazut, pentru desinerii vestimentari ca Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Versace, Donna Karan and Dolce & Gabbana, gentile au devenit un accesoriu foarte important. Spre deosebire de secolele trecute in care design-ul putea sa ramana neschimbat cu anii, astazi, geanta s-a transformat intr-un ”must” cand vine vorba de accesorii vestimantare, schimbandu-se si in cazul ei design-ul de la sezon la sezon.

Postat la 2015-06-11 de Mihaela Truică Home, ISTORIA GENTILOR 0 1518

Lasă un comentariuLasă un răspuns

Trebuie să fii logat pentru a putea posta un comentariu.

Arhiva Blog

Categorii Blog

Ultimele comentarii

Niciun comentariu

Căutare în Blog

Recent văzute

Niciun produs